Hunebed Centrum – den sympatiske


I den forgangne uge har jeg været på museumsbesøg i Holland og Tyskland. Vi var fire fra Moesgård, der skulle besøge Hunebed Centrum i Borger, Holland for at diskutere muligheder for et kommende udstillingssamarbejde. Turen blev også brugt til at komme forbi det arkæologiske museum i Herne og museet tilknyttet fundstedet af Neanderthal-manden i den lille tyske dal … Neanderthal.
Det kom der tre meget forskellige oplevelser ud af som kan sammenfattes til: Den sympatiske, den grundige og den ambitiøse.

Først museet i Holland.
Hunebed betyder megalitgrav (dysser og jættestuer) på hollandsk og museet ligger også lige ved siden af Hollands største jættestue.
Hvor der i det nyværende danske område er bevaret tusindvis af jættestuer og stendysser er der i Holland kun bevaret 54 hunebed.

Museets ligger ved siden af den største hunebed i Holland

Ikke desto mindre har de en stor national betydning. I skolerne lære man, at det er her med jættestuerne og landbrugets indførsel af Hollands historie begynder. Oldtidsfund er heller ikke noget Holland vælter sig i sammenlignet med Tyskland og Danmark, da landets historier jo også er, at Holland er et sted hollænderne selv har skabt med dræning, vindmøller og meget vilje. Så de oldtidsfund der er får desto mere opmærksomhed.
Disse dyssers nationale betydning er en del af forklaringen på, at et museum placeret i Hollands tyndeste befolkede område og tilegnet noget så relativt specifikt som megalitgrave og tragtbægerkulturen kan tiltrække knap 100.000 besøgende årligt. En anden forklaring er at museet gerne vil sine besøgende.
Det centeret prøver at lave er med direktør Hein Klompmakers ord empatisk arkæologi. De vil få deres besøgende til at føle og sætte sig ind i de første agerbrugeres liv og verden. Centeret skal generere historier, som også går uden for museets mure. De vil gerne have, at museet skal opfattes som hele delstaten Driente. Byen Borger ligger i den delstat og det er om noget er hunebed-delstaten i Holland – 53 af landets 54 megalitgrave ligger her. Som inspiration til museets formidling nævner Hein Klompmaker og stedet formidlingschef Harrie Wolters Rolf Jensens storylinebestseller The Dream Society. Dejligt at møde en tilgang til museumsformidling, der klart vælger historier og en personlig identifikation.
Og hvordan virker det så: Her er en ultrakort guide til gode og mindre gode elementer ved Hunebedcenter:

Det personlige
Det første man møder er en gruppe med af jættestuebyggere (sådan kalder museet dem) og undervejs møder man dem igen. Et meget gennemført træk var, at det var de samme personer der gik igen som 1:1 modeller, i film på skærme og i de små film, der var i de korte informative klip man kunne vælge på infoskærmene.

Borger 041

Borger april 2010 193

Borger april 2010 243

Museets har sin egen maskot i form af stenaldersdrengen Oek. Museets direktør har opfundet Oek, der nu findes i tegneserier, film og i en musical (foruden på t-shirt, magneter og naturligvis træsko).

Borger april 2010 228
Oeks person har bragt museets historier bredt ud. Hans verden kan besøges her: http://www.dewereldvanoek.nl

Variation
Den fordel og en ulempe var variationen i museets opstillinger. Det var noget nyt om det næste hjørne, men samtidigt kunne den røde tråd – fortællermæssigt og designmæssigt – godt mangle så stedet kom til at virke rodet og ikke gennemtænkt.

Finish
Museet mangler flere steder finish. Modellen er ikke helt i orden, lyssætningen i montren ikke helt gennemtænkt, for meget lys steder så det er svært at se indholdet på skærmen osv. Til gengæld er der en uhøjtidelighed over stedet, der gør det imødekommende.

Borger april 2010 232

Borger 120

Det uhøjtidelige (og samtidigt gennemførte) kan blandt andet ses i museets spisested Café de Trechterbeker, hvor der serveres Vuistbijltje Tonijnsalade (Håndkile Tunsalat) og Broodje Deksteen (Dækstens-bolle).

Flere billeder kan ses her.

Besøg også museets hjemmeside:
http://www.hunebedcentrum.nl

hvor særligt den hollandsk-kyndige kan læse mere.

Reklamer

4 kommentarer

Filed under In situ, Kulturhistorie, Udstilling

4 responses to “Hunebed Centrum – den sympatiske

 1. Niels H. Andersen

  Kære Martin!

  God ide at lægge vores besøg og erfaringer ud på din blog. Dejligt at være med på turen, og spændende at høre dine kommentarer.
  vh Niels

 2. Ser ud til at være et spændende sted. Jeg var inde på deres website, men kunne ikke få dét der (med mine meget begrænsede kundskaber i hollandsk) så ud til at være brug af storstensgrave vist i Google Earth til at du. (Det er lidt møvlet at linke til din side jeg mener, fordi de kører en frames-løsning, men det er denne: http://www.hunebedcentrum.4id.nl/hunebedden.asp?menucode=h00-1&tmp=tmp2&taal=nl&submenux=Openingstijden&foto=foto1 )
  Er det kun koordinaterne, der liger der…. mon?

 3. Pingback: Herne – den grundige « Martins Museumsblog

 4. Pingback: Neanderthal – den ambitiøse « Martins Museumsblog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s