Herne – den grundige


Et andet museum vi besøgte på museumsrundturen i Holland og Tyskland var LWL-Museum für Archäologie i Herne. Her er man langt fra Hundebed Centrums ide om empatisk arkæologi (se det forrige indlæg), men engagementet mangler som sådan ikke – det er et sted der elsker ting og arkæologi.

LWL-Museum für Archäologie er et meget gennemkomponeret og struktureret museum. Det gennemgribende greb i udstillingen er den arkæologiske udgravning, både i konceptet og i designet. Publikum bliver mødt at en skov af målestokke (kendt fra udgravninger) og flere steder er genstandene lagt som var det en fastfrosset udgravning eller de er organiseret efter en udgravningsplan.

Herne 2010 266 MBD

Herne 196 LKL

Der er flere finurlige elementer i formidlingen, blandt andet at man bevæger sig rundt i en udgravningsflade og dermed automatisk får placeret genstandene i den kontekst de er fundet i, eller at montrernes bund afspejler fundlag.

Herne 205 LKL

Herne 189 LKL

Flere steder er der en godt tænkt infostander, hvor man ved at kunne skyde et punkt op/ned og til siden får aktiveret er skærm, der så uddyber emnet. Godt til at fokusere på steder i en udgravningsplan, et kort eller et skema – da det naturligt er underbygget i navigationen i standeren.

Herne 2010 262 MBD

Et par steder i udstillingen bliver der brugt modellandskaber. Der bruges den fine feature, at der er sat kikkerter op rettet mod bestemte punkter i modellen. Det giver en god effekt, hvor detaljer bliver fremhævet og landskabet i det blik får noget dybde.

Herne 199 LKL

Et element der går igennem hele museet er citater fra store tænkere m.v. – bl.a. Newton, Freud, Kierkegaard, Darwin, Konfuzius og natürlich auch Goethe og Schiller. Tanken er vel at disse kloge ord skal være filosofiske/perspektiverende kommentarer til fundene fra jorden, men det virker nu flere steder unødigt intellektualiserende.

Spredt i udstillingen er en række hvide kuber der med kunstneriske eller mere sanselige greb tager et emne op som f.eks. tid, klima, dyrkning af jorden eller sex.

Herne 235 LKL

Det er egentligt godt tænkt og det meste er som enkeltdele nyt og spændende fundet på, men der bliver bare for meget af det gode. Den ene måde at vise en udgravning på efterfølger den anden, og de hvide kuber (der lidt umotiveret bliver kaldt grabungszelte (udgravningstelte)) giver ikke ro, men bare endnu flere indtryk og informationer. 

Akilleshælen ved basisudstillingen er denne mangel på variation (et problem der jo desværre er ved rigtigt mange ambitiøse nyopstillinger) og en anden svaghed er stedets forelskelse i og fokusering på genstandene og det arkæologiske virke. Genkendelsen og identifikationen er meget lav, hvis man ikke selv har arkæologi som et professionelt virke og mennesket er generelt fraværende i udstillingen.

Herne er dog et besøg værd – særlig for museumsprofessionelle, der vil opleve et stedets konsekvente arkæologi- og udgravningsformidling.

En rigtig fin del af museet er det rum, der fokusere på undersøgelsesmetoderne efter at fundene er kommet op. Her kommer museets glæde over ting og tingenes udsagn rigtigt til sin ret. Publikum kan få indblik i blandt andet dendrokronologi, arkæobotanik, typologi og DNA-analyse – og der er ting man selv kan afprøve og undersøgelser man selv kan udføre.

Forscherlabor (som rummet hedder) er designet af Atelier Brückner og fik i 2006 Red Dot Design Award i katagorien Information Design/Public Space.

Herne 258 LKL

Herne 260 LKL

Herne 2010 271 MBD

En anden fin del ved museet var den særudstilling Auf Ruhr 1225! der p.t. bliver vist. Mine tre medmuseumsgæster synes den var vel teksttung, men jeg var selv begejstret over det narrative greb udstillingen havde. Den handlede om mordet på ærkebiskop Engelbert i 1225 og havde denne mordhistorie som den overordnede narrative fortælling i udstillingen. Det var konsekvent lavet og brugte den valgte narration til meningsfuld at sætte rammen om det middelalderlige samfund.

Herne 287 LKL

Links:

Museet: http://www.lwl-landesmuseum-herne.de/

Forscherlabor: http://www.lwl-landesmuseum-herne.de/Forscherlabor/index2_html

Auf Ruhr 1225: http://www.lwl.org/LWL/Kultur/Aufruhr/

Reklamer

2 kommentarer

Filed under Kulturhistorie, Udstilling

2 responses to “Herne – den grundige

  1. Pingback: Neanderthal – den ambitiøse « Martins Museumsblog

  2. Pingback: JORVIK DIG | Martins Museumsblog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s