Neanderthal – den ambitiøse


Sidste stop på vores intense todages museumstur til Holland og Tyskland var Neanderthal Museum, der ligger i dalen Neanderthal ikke langt fra Düsseldorf (se her tidligere indlæg fra turen: Herne og Borger).

Museet er bygget i 1996 og er udformet så man bevæger sig fra stueplan og opad i en spiral. Vel meget konnotation til evolution er der nok i det design – turen opad ender dog ikke med en overlegen vestlig civilisation, men derimod med museets cafe.

I stueplan ligger også museets særudstillingslokaler, der viste udstillingen Galgen, Rad und Scheiterhaufen. Udstillingen handlede om alskens afstraffelser og lagde ud med en lidt ufrivillig morsom model, der viste Tollundmanden i kvart størrelse, så han blev til en slags Tollundsmølf.

neanderthal 357 lkl

Det er nu ikke denne udstilling jeg vil skrive om, men derimod museets basisudstilling.

Museet har et rigtigt godt kort på hånden. Det er, at det ligger ved fundstedet af Neanderthalmanden altså de knogler som gav denne primatart sit navn og at museet har disse knogler. Besøget på museet starter også godt. Man ser en slags rekonstruktion af den grotte, hvor nogle minearbejdere i 1856 fandt knoglerne og man kan via museets audioguidesystem høre dem gøre fundet.

neanderthal 313 lkl

Fundet blev givet videre til den lokale skolelærer Johann K. Fuhlrott, der konsulterede Hermann Schaffhausen, der var professor i anatomi. Det var ikke første gang knogler fra en neanderthaler blev fundet, men det var ved disse knogler at man blev klar over hvad de var. I 1857 publicerede Fuhlrott og Scaffhausen en artikel om fundet og knoglerne.

Disse neanderthalknoglers store betydning hænger blandt andet sammen med, at Darwin i 1859 publicerede The Origin of Species.I diskussionen om Darwins teorier var fundet af Neanderthalmanden et argument for, at Darwins teorier også galt mennesket.

Udstillingen fortsætter også med, at Darwins The Origin of Species er udstillet sammen med en Bibel og går videre med, at den humane evolution vises gennem billeder, lyd og rekonstruktioner. Der vises en Homo erectus, Homo sapiens neanderthalensis og forskellige tiders Homo sapiens sapiens.

neanderthal 315 lkl

neanderthal 316 lkl

neanderthal 320 lkl

Så vidt så godt. Derefter bliver museet efter min mening unødigt ambitiøst og sætter sig det mål at de generelt vil fortælle om menneskets og civilisationens udvikling. Det går i raske fjed derudaf med Out of Africa teorien, overgangen til at koge maden, opfindelsen af diverse redskaber (fra våben til lim), myter om verdens skabelse, hulemalerier, hjernens evner, fremkomsten af det spirituelle, overbefolkning, urbanisering, de seks største verdensreligioner i dag, styreformer til forskellige tider osv.

neanderthal 328 lkl

neanderthal 337 lkl

 Formidlingsformen variere undervejs igennem museet og der er også afdelinger, hvor man selv bliver aktiveret, men der er bare alt, alt for meget. Museet er dermed desværre et eksempel på, hvad der sker, når man har rigtigt mange vigtige pointer, man vil fortælle, men ikke en god nok styring og fokusering.

neanderthal 364 lkl

Det kan også bare være, at det ramte mig på et dårligt tidspunkt, hvor jeg hellere vil have overskuelighed end en historie om alt.

Fra museet kan man gå hen til Neanderthalmandens fundsted. Der er forskellige kunstneriske installationer undervejs, hvilke også er fint, men det er intet mod at stå der, hvor disse neanderthal-knogler blev fundet og dermed satte en proces i gang, der var med til at ændre ideen om hvad et menneske er.

Det at kunne stå der, er for mig den vigtigste grund til at tage til Neanderthal.

neanderthal 342 lkl

Links:

Neanderthal Museum: http://www.neanderthal.de

Charles Darwin: The Origin of Species: http://books.google.dk/books?id=gZeHvxthDkQC&printsec=frontcover&dq=Darwin+The+Origin+of+Species&source=bl&ots=FJvmF75nlm&sig=GVJ8b6cX060AIPgHre-T2VssaHE&hl=da&ei=O4fgS-eyCp6iOLSLnK0I&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCEQ6AEwAg#v=onepage&q&f=false

Reklamer

3 kommentarer

Filed under In situ, Kulturhistorie, Udstilling

3 responses to “Neanderthal – den ambitiøse

 1. Camilla

  hmm.. du var vist ikke den eneste, der blev ramt endsige foreviget på et dårligt tidspunkt…
  Der var mange spændende formidlingsmæssige tiltag på museet – som da man som svævende hovede kunne opleve hulemalerierne (se næst sidste billede) – men indtrykkene og budskaberne blev for mange og for rodede – der manglede fokus!
  Og måske også en vis grad af mere gennemførte æstetiske og etiske overvejelser – det var ikke alt der var lige ambitiøst – særlig ikke i butikken hvor man kunne købe alt fra gummi-hule-ænder m/k til dukkeporcelain med neanderthalafbildning.
  Synes desuden, at det kunstneriske supplement til landskabet omkring fundstedet i form af massive stenkors sået med rund hånd, virkede forstyrrende og for mig totalt ødelagde de omgivelser, jeg så gerne ville have haft plads til, at kunne forestille mig Neandertaliensis færdes i.

 2. Martin Brandt Djupdræt

  Det her kunne de måske lære lidt af i Neanderthal:
  http://www.nytimes.com/2010/05/09/opinion/09wayne.html

 3. Pingback: 2010 in review | Martins Museumsblog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s