Har du talt med din arkivar i dag?


Dagen i dag – 9. juni 2011 – er den internationale Spørg en arkivar dag eller #AskArchivists som det hedder i twitter-jargon.

Ideen er simpel. I dag sidder der arkivarer verden over klar til at svare på de spørgsmål, deres arkiv får gennem det sociale digitale medie Twitter. På bloggen http://askarchivists.wordpress.com kan man læse mere om #AskArchivists og se, hvilke arkiver der deltager, og hvad deres Twitter-adresse er, f. eks. @StatensArkiver. Twitter har # – hashtag’et – som et kategoriseringssystem. Ved at bruge hashtag’et #AskArchivists bliver ens spørgsmål synligt for alle der følger #AskArchivists – og forhåbentlig vil den rette arkivar så efterfølgende komme med det rette svar.

Over 100 arkiver er med til eventet i dag, der i blandt seks danske arkiver (Aalborg Stadsarkiv @aalb_stadsarkiv, Køge Byhistoriske Arkiv @koegearkiv, Historiens Hus – Ringsted Museum og Arkiv @RingstedArkiv, Nationalmuseet @Nationalmuseet, Statens Arkiver @StatensArkiver og Vejle Stadsarkiv @vejlestadsarkiv). Listen over alle deltagende arkiver kan ses her: http://askarchivists.wordpress.com/participating-archives/

AskArchivist er inspireret af #AskACurator, der var et Twitter-event der fandt sted 1. september 2010. Den dag var kuratorer/museumsinspektører fra 23 lande klar ved twit-tasterne og klar til at finde oplysninger frem. Ved det event deltog over 300 museer og gallerier med Nationalmuseet som eneste danske repræsentant. Projektet var nomineret i kategorien Social Media ved Best of the Web konkurrencen på dette års Museums and The Web, men fik ikke prisen.

Sumo, firmaet bag #AskACurator har nu planer om at videreudvikle AskACurator til en hjemmeside, hvor spørgsmål kan stilles og hvor der skal være et videobibliotek med forskellige svar brugerne kan søge i og live-event, hvor kuratorer på bestemte tidspunkter besvare spørgsmål gennem et webcam.

Men i dag er det arkiverne og ikke museerne der står for skud. Så hvis du har et presserende arkivspørgsmål, så er der ind på Twitter-kontoen og spørg løs – jeg kan se at de allerede er i gang i Australien.

Som to arkivarer kunne se ud lige før de retwitter et svar ud til offentligheden

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Digitale medier

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s