Mad, garderober, toiletter og alt det andet …


Museer er historier, nye indsigter og bidrag til vores forståelse af egne og andres kulturer, men det er også stemning, atmosfære og meget andet, hvilke blandt andet kan understreges gennem alt det, der er uden om museets udstillinger, opstillinger og publikationer.  At fange og sætte en stemning er der præstige i, og denne præstige er med til at gøre udstillingsbygningsarkitektur til noget særligt. Museumshistorien fyldt med eksempler på rammesættende og markant arkitektur fra Karl Friedrich Schinkels Altes Museum i Berlin til Frank Lloyd Wrights Guggenheimmuseum i New York og BIGs Søfartsmuseum i Helsingør.

Stemning skabes også gennem de små enkle valg i serviceområderne, der nok ikke kaster de store arkitekturpriser af sig, men som kan være virkningsfulde. Her er nogle eksempler på store og små stemningsskabende elementer udenfor udstillingerne og andre formidlingscentrerede rum:

Garderobeskab i Stadtmuseum i Kiel

Kieler Stadtsmuseum IMG_0048

Kieler Stadtmuseum Warleberger Hof er et lille, men fint museum. Jeg var forbi i dag og se deres særudstillinger Plastic World som lukker på søndag (11/9) – hvis du er nær Kiel i weekenden, så se den endelig. På vej ned i museets lille permanente udstilling stod de obligatoriske garderobeskabe, her bare med det simple twist, at nu kunne man låse sin taske ind bag en del af ældre et Kielerprospekt.

Vogn til skoleklassers tasker i Varusschlacht im Osnabrücker Land – Museum und Park Kalkriese

.

Denne vogn er en af flere på museer hvor der på siderne er motiver om den romerske hær og vognen dermed referere til museets hovedhistorie om Varusslaget, hvor tre romerske legioner i år 9 tabte til germanerhøvdingen Herman (Arminius) og romerne derefter trak sig tilbage til grænsen ved Rhinen. Her er et andet billede af parken ved Kalkriese, der hvor slaget fandt sted. Stedets historie er understreget arkitektonisk ved de rustne jernplader, som refererer til de faldne soldaters skjolde.

Metal Plates Continue on Other Side of Excavation

Vaniljekranse og andre kager i Den Gamle By

inside the bakery

Disse kager kan købes i bagerbutikken i Algade i Den Gamle By og de er bagt efter opskrifter fra midten af 1800-tallet, hvilke tidsmæssigt passer sammen med bagerbutikkens interiør. Dette eksempel falder faktisk udenfor kategorien ”atmosfæreskabende ekstraelement”, da vaniljekransen og de andre kager i bagerbutikken ikke er noget ved siden af, men derimod centrale vigtige elementer i formidlingen i Den Gamle By på linje med bygningerne, museets levende aktører og interiørerne. Kagerne er et eksempel på, at det der kunne være en ekstra servicefunktion til gæsterne (lidt til den søde tand) på nogle museer gennem research, iscenesættelse og præsentation bliver indtænkt som et reelt historieformidlende element.

Videre til et helt andet mad-eksempel :

En Håndkile-tunsalat og en Dæksten-bolle i Hunebed Centrum

Borger 120

Hunebed Centrum i Borger er et hollandsk museum dedikeret til bondestenalderen. Det gør der både seriøst, uhøjtideligt og med en sans for det humoristiske, hvilket man også kan se i deres cafeteria, der ligner mange andre middelmådige museumscafeer – på nær titlerne på menuen.

Herretoilet i Arken

Arken Sommer 2011 341

Ok, dette greb er nok ikke en lille ting, men er med til at vise at museets arkitekturgreb og fokus på samtidskunst også kan komme til udtryk i et rum man måske ikke forventede det i.

Der er rigtigt mange andre eksempler på disse ekstra stemningsskabende og indholdskommenterende elementer på museerne. Kender du nogle særligt gode?

Reklamer

Skriv en kommentar

Filed under Diverse

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s