Museumshit 2011: Regbuen, facebookundervisning, StreetMuseum mm.


Kulturarvsstyrelsens museumsafdeling har set tilbage på 2011 og valgt ti gode museumsprojekter ud. Der har naturligvis været mange flere gode tiltag blandt danske museer i 2011, men listen er fin til at illustrere bredden og variationen i projekter generet landet over.

Listen indeholder et par meget omtalte udstillinger, Elmgreen & Dragsets iscenesættelse af skulpturerne på Thorvaldsens Museum og Olafur Eliassons Your rainbow panorama på Aros. Det har været projekter museums- og kulturinteresserede løbende har kunnet følge i årets løb og som rigtigt mange også gerne har villet opleve – over 500.000 har i 2011 været forbi kunstmuseet i Aarhus. Et stort tillykke med det flotte besøgstal skal lyde herfra.

1600-tals facebook

Listen er for mig mest interessant, når den gør opmærksomt på nogle af de gode tiltag, der ikke har trukket de store overskrifter. Et projekt på listen, som ikke har kunnet opleves af så mange er Rosenborg Slots spændende facebookbaserede undervisningsforløb Magtens Ansigt. Hvor en del historielærer skal sørge for, at gymnasieeleverne ikke har facebook åbent, mens undervisningen foregår, er det det modsatte der arbejdes på i dette projekt, som Rosenborg Slot har lavet i samarbejde med Gefion Gymnasium. I Magtens Ansigter skal eleverne over facebook interagere med personer som er samtidige med Frederik 3 eller Christian 9. Det er for eksempel Frederik 3s rådgiver Jens Theodor Monfeldt som eleverne skal kontakte gennem en anden 1600-tals facebook-profil de selv opretter. Profilen som de selv laver kan være som rådgivers bror, kone eller elsker. Undervisningsforløbet bruger noget som facebook er eminent til, nemlig at oprette og interagere med profiler og i denne her situation igangsætter arbejdet med profilerne så undersøgelser eleverne skal lave om omgangsformer, magtforhold og levevis i 1600-tallet.

Du kan besøge Jens Theodor Monfeldt facebook-profil her:

http://www.facebook.com/pages/Jens-Theodor-Monfeldt/230446783637854 og læse mere om Magtens ansigt her: http://dkks.dk/magtens-ansigt-aktiv-historieundervisning-p-facebook/

DRs Alle tiders historie sendte i et program i december om projektet og hvordan det bliver modtaget af gymnasieeleverne:

http://www.dr.dk/P1/Alletidershistorie/Udsendelser/2011/12/05112055.htm

Konge Connect

Rosenborg har i 2011 i det hele taget været spændende at følge med hensyn til digital formidling. Et andet projekt de har haft er Konge Connect, der dækker over, at der er blevet lagt trådløst netværk ud i slottet og at museets besøgende gennem QR tags placeret i rummene nu har en mulighed for at læse mere om genstandene de møder. QR tags er et system som bruges flere steder, men det er prisværdigt så gennemført det bliver brugt på Rosenborg. På museet er der fokus på at fortælle gæsterne om dette ekstra digitale formidlingslag som alle med smartphone eller iPads gratis kan benytte sig af, og systemet er tæt forbundet med museets facebook-side så de besøgendes kommentarer til genstandene og historierne bliver vist der – og dermed bliver historierne fra Rosenborg formidlet og markedsført ud til en bredere skare.

Læs mere om projektet her: http://dkks.dk/konge-connect-nyhed/ eller besøg sitet http://m.dkks.dk/.

To andre digitalt orienterede projektet blev valgt ud til Kulturarvsstyrelsens Museumshit 2011 liste. Det ene er http://lindegaarden.wordpress.com, en udgravningsblog fra Ribe som Sydvestjyske Museer står bag og det andet er app’en Aarhus StreetMuseum som Den Gamle By lancerede i efteråret og som før har været omtalt i denne blog:

https://martinsmuseumsblog.wordpress.com/2011/10/03/aarhus-streetmuseum-%e2%80%93-pa-en-mobiltelefon-naer-dig/

Aarhus StreetMuseum har været en populær applikation med over 2300 downloads og Den Gamle By vil gerne udvikle videre på projektet med ideer og inspiration fra applikationens brugere. Du kan læse mere om Aarhus StreetMuseum her:

http://www.dengamleby.dk/aarhus-streetmuseum/

Aarhus StreetMuseum

Her er Kulturarvsstyrelsen liste med de ti udvalgte museumshits for 2011:

1 ARoS: Regnbue over Aarhus

2 Middelfart Museum: Film om det absolut ordinære i Middelfart

3 Thorvaldsens Museum: Skulptur med sokker

4 Museum Østjylland: Museumsbryllup i Ebeltoft

5 Den Gamle By: Danmarks første gademuseum fortæller Aarhushistorier

6 Sydvestjyske Museer: Skeletter fortæller kristendommens historie

7 Teknisk Museum: GPS med hulkort

8 Vendsyssel Historiske Museum: Lån en stenalderøkse med hjem

9 Ældresagen på ARKEN

10 Rosenborg Slot og Amalienborgmuseet: Gymnasieelever skaber intriger ved Frederik 3’s hof

Læs mere om alle projekterne her:

http://www.kulturarv.dk/museer/oplev-museerne/top-10-aarets-museumshits-2011/

Ud over museumshit-hitlisten er der fra styrelsens side også lavet en top 10 liste med årets arkæologiske fund og årets bygningsprojekter.

 http://www.kulturarv.dk/presse-nyt/nyhed/artikel/aarets-arkaeologiske-fund-2011/

http://www.kulturarv.dk/presse-nyt/nyhed/artikel/aarets-bygninger-2011/

1 kommentar

Filed under Digitale medier, Kulturhistorie

One response to “Museumshit 2011: Regbuen, facebookundervisning, StreetMuseum mm.

  1. Pingback: 2012 in review | Martins Museumsblog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s