Den brændende busk


Markante begivenheder er udover at være fæstnet i tid som regel også placeret i rum. Således også med påsken, der har adskillige steder tilknyttet: Getsemanes have og Golgatha eller for at gå længere tilbage – Det røde hav som israelitterne kunne gå tørskoet i gennem, byen Ramses’ gader med lammeblod på dørstolperne og for at starte med begyndelsen, den brændende busk ved bjerget Horeb, hvor Gud viste sig for Moses og ved den lejlighed gav ham missionen om at føre sit folk ud af Ægypten og til det forjættede land.

For et par år siden besøgte jeg et af disse påskesteder, nemlig Skt. Katharina klosteret på Sinai-halvøen, der er bygget op omkring den brændende busk. Det græsk-ortodokse klosteret ligger for foden af Sinai-bjerget, der ifølge nogle traditioner både er det sted, hvor Moses modtog tavlerne med de 10 bud og hvor profeten Muhammeds hest Boraq steg til himmels. Klosterets historie går tilbage til 500-tallet, det er med i opløbet om at være verdens ældste fungerende kloster, så der er rigelig historie tilknyttet steder.

St. Catherine´s Monastery

Skt. Katharina klosteret. Foto: José Eduardo Silva

Skt. Katharina klosteret er lig museer og andre attraktioner et besøgssted, som gæster kommer til for at få en særlig oplevelse sammen med andre. Skt. Katharina klosteret er så også i kategorien af særlige religiøse steder, der udover deres oplevelsesmæssige værdi også har en fungerende spirituel kraft. Her kan der være helbredelse gennem helgeners virke eller et stærkt religiøst rum, der kan bruges af de troende. Det er et aspekt museerne mangler. I etableringsperioden for de store nationale museumssamlinger er der nu til tider en afglans af denne funktion, ved at nationens store samlinger blev placeret i bygninger, der godt kunne minde om templer (British Museum, Vikingeskipshuset i Oslo, Statens Museum for Kunst, Alte Nationalgalerie i Berlin m.fl). De skulle være de nye helligdomme, hvor borgerne kunne dyrke nationens historie og kunst i stedet for det overjordiske.

I nogle kirker, kloster og andre religiøse lokationer sker der derimod i dag en musealisering forstået ved, at stedet får tilknyttet et museum, hvor kirkens eller klosterets kulturhistoriske fortællinger formidles. Dette er også tilfældet ved Skt. Katharina klosteret. I det befæstede klosterkompleks er der fundet plads til et lille museum, som blandt andet viser påståede breve fra profeten Muhammed og Napoleon, der ifølge brevene begge anderkender klosterets eksistens. Der er også lidt historie om nogle af de markante personer, der har været tilknyttet klosteret, blandt andet munken Johannes Klimakos, som Johannesstigen er knyttet til.

Stedets mest bemærkelsesværdig objekt er dog ikke på museet, men i det fri: Det er den brændende busk.

Stk. Katharina klosteret med den brændende busk.

Busken, der ifølge traditionen er den selvsamme som Moses så som brændende, er i klosterets gårdrum med sine rødder inde under det kapel, der er dedikeret til busken.

Da jeg besøgte klosteret hang der en ildslukker ved siden af busken. Mon ildslukkeren er der, fordi busken tidligere har vist sig brandfarlig? Og vil man kunne få sig selv til at slukke ilden i netop dén brændende busk? Jeg vil tro, at det må være en diskussion som det lokale brandvæsen og klosterets munke fra tid til anden må have – andet villet være skuffende.

Klosteret er med eller uden ild i busken et besøg værd – for som så mange andre gode in-situ fokuserede attraktioner – så er der noget nu særligt ved særlige steder.

Omtale af andre in-situ fokuserede formidlingssteder:
https://martinsmuseumsblog.wordpress.com/2012/11/21/in-situ-formidling-i-kalkriese/
https://martinsmuseumsblog.wordpress.com/2010/09/09/in-situ-museer/

 

Skriv en kommentar

Filed under In situ, Kulturhistorie

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s