The Henry Ford – take it forward. Amerikanske open air museer 1


Min sommerferie foregik i USA med familien og med besøg på flere amerikanske open air museer. De næste uger vil der her komme blogindlæg om nogle af de steder vi så. Jeg vil starte denne lille følgeton med et sted, der er meget mere end et frilandsmuseum. The Henry Ford er både et udstillingssted med fantastiske genstande, et open air museum, en iMax biograf og en guidet tur på dele af Fordfabrikkerne. Det ligger i Detroit-forstaden Dearborn, hvor Henry Ford kom fra, og hvor han flyttede Ford-fabrikkerne til i 1927. Det er også her, at bilgiganten i dag har sit hovedsæde.

DSC_0427

Et af husene i open air delen af museet er en rekonstruktion af Fords første fabrik fra 1903

DSC_0269

På museet er der mange biler – ikke kun Fordmodeller – men et bredt udsnit af USA’s bilhistorie

Museet bygger på Fords ide om, at opfindsomhed og foretagsomhed er elementer, der har skabt Amerika, og stedet har fra sin begyndelse haft et nærmest forkyndende formål. Indendørsmuseet og open air museet skulle begge have en folkeopdragende karakter. De blev i 1929 opbygget som et laboratorium for et nyt skolesystem, som Ford drømte om. Henry Ford havde ikke brudt sig om hans egen skoletid og mente, at eleverne meget bedre kunne lære om teknik, entrepreneurship, opfindelser mv. ved f.eks. at blive inspireret i det værksted, hvor Edison lavede glødepæren eller ved det hus, hvor Noah Webster skrev hans American Dictionary eller der hvor brødrene Wright boede, da de opfandt flyvemaskinen. I Fords levetid var der på stedet en skole fra førskolealderen og til college. Der var ikke mere end 100 elever af gangen, med bilgigantens håb var, at hans ide om museumsformen som en aminaret lærebog ville blive udbredt til millioner af amerikanske børn. Det skete ikke, men efter at have været lukket i nogle årtier, er der atter en High School tilknyttet museet.

IMG_6499

Thomas Edisons Menlo Park Complex er en del af museet og der viser eksemplarer af de glødepærer, der var et af stedets vigtige opfindelser

Henry Ford Museum

”Hall of American Innovation” står der når man træder ind i indendørsmuseumsdelen af The Henry Ford – kaldet Henry Ford Museum – og innovation skal ikke kun forstås som frembringelse af fysiske genstande, men også af ideer og tankesæt.

DSC_0265

DSC_0268

Amerikansk fast food kultur bliver også formidlet, bl.a. i denne diner fra 1946, der er et af stedets spisesteder.

En del af museet, der særligt gjorde indtryk på dem jeg var med, var afsnittet “With Liberty and Justice for All”. Det fortæller med film, billeder, gode korte tekster – og oplagte eller særlige genstande om USA’s århundrede lange stræben mod frihed for flere. Der er bl.a. udstillet Thomas Paine pamflet mod englænderne, Common Sense, en fint forklaret udgave af Declaration of Independence og dramatiserede taler om uafhængighedskrigen.

DSC_0233

På museet var den stol som Abraham Lincoln sad i, da han 14. april 1865 blev skudt i et teater i Washungton.

Borgerrettighedskampen og skyggesiderne slaveri og racisme er fint formidlet i afsnittet bl.a. gennem ekstraordinære genstande som den stol Lincoln blev skudt i, et raceopdelt venteværelse og ikke mindst den bus som Rosa Park i 1955 nægtede at rejse sig op i for at give pladsen til en hvid mand. Anholdelsen af Rosa Park blev startskuddet til Montegomery Bus Boycot, der gjorde Martin Luther King kendt og som var begyndelsen til en række ikke voldelige borgerrettighedsaktioner i USA.

DSC_0237

Bussen som Rosa Park i december 1955 blev siddende i – den begivenheden, der startede en af borgerrettighedsbevægelsens store aktioner.

Ford T

Biler er der også mange af på museet og en model, der særligt formidles er Ford T. Den vises ikke kun som udstillingsgenstand, men gæsterne kan også komme op i en og få fortællinger af museets personale om biler på den tid.

Ford T ABD USA 2015 (59)

Et andet sted er en Ford T model er skilt ad, så alle de enkelte dele kan ses, og hvis man har mod på det kan man forsøge sig som samlebåndsarbejde. Ikke en nem opgave; den fik sveden frem hos deltagende og grinet frem hos beskuerne.

Ford IMG_8746
Ford T samlebaand

Da vi forlod museumsdelen og gik ud i Greenfield Village – open air delen af The Henry Ford komplekset – var vi ikke i tvivl om at USA var et land, der havde forstret nye ideer og fremsynede personer. Det er dem samme grundfortælling som bliver fortalt i open air delen, men nu med andre virkemidler.

DSC_0274

I indendørsmuseet er der flere digitale infoskærme og spil, der brugte museets samlinger, bl.a. denne skærm, hvor man kan teste hvilken type man er.

Greenfield Village

Greenfield Village er delt op i en række afdelinger med titler som Working Farms, Main Street og Porches and Parlors. Det kunne lyde som et snit ned gennem Amerika med landbrug, by og forstad, og det er det også, bare med det særlige tvist, at langt de fleste huse i afdelingerne har tilknytning til en person, der har spillet en særlig rolle i USA’s udvikling. En af gårdene var der, hvor Harvey Firestone voksede op før han gik i gang med at fabrikere dæk til bilerne. I Porches and Parlor kan man bl.a. besøge digteren Robert Frosts hjem og det hus, hvor Noah Webster boede og arbejde med hans American Dictionary of the English Language.

DSC_0301

Noah Websters arbejdsværelse

Greenfield Village’s Main Street er heller ikke en helt almindeligt af slagsen. Her ligger bl.a. retsbygningen fra Logan, som Abraham Lincoln med mellemrum som sagfører kom i, brødrene Wrights barndomshjem og det hus hvor Heinz fremstillede sine første vare før han blev kendt for ketchup.

DSC_0421

Huset, hvor H.J. Heinz i kælderen med henkogning af peberrod i 1860’erne startede hans fødevareimperium

I de fleste af husene er der personale, der tager venligt i mod en og fortæller om stedet, hvem der boede her og hvilken betydning vedkommende havde i landets historie.

DSC_0408

På besøg i et af de få steder i Greenfield Village, der ikke er tilknyttet en berømt person. I to slavebarakker fra Savannah, Georgia formidles slaveri. Den ene barak er et nøgternt rum med lydfortællinger om slavers liv og i den anden er der en ansat, som fortæller om et slavehjems indretning.

Dramatiserede historiefortællinger

På museet er der løbende små skuespil på 10-20 min., der mere dramatiseret formidler historien. Foran brødrene Wrights hus overværede vi, at Orville og Wilbur Wright kom hjem til deres søster for med begejstring at fortælle om verdens første maskindrevne flyvning, som de netop her i december 1903 havde gennemført. Det var fint, vittigt og veloplagt fortalt med god komik søskende i mellem. Bagefter var der fotosession for publikum, så de kunne blive foreviget med Wright-aktørerne.

DSC_0324

Skuespillet på Wright brødrenes veranda

DSC_0327

Og bagefter kunne publikum blive foreviget med Wright familien – eller i hvert fald aktørerne, der spillede Wright familien.

Et lignende skuespil blev opført i den del af museet, der er tilegnet Fords store idol og læremester Thomas Edison. Flere bygninger er tilknyttet opfinderen bl.a.  Menlo Park Complex, hvor phonografen og den første fungerende lyspære blev skabt.

DSC_0339

Thomas Alva Edison kom og holdt en ”pressekonference” med publikum, hvor han begejstret fortalte om den vanskelige proces med at lave en holdbar glødepære.

DSC_0344

Inde i Edisons Menlo Park Complex’et var der indrettet et mørkt rum, hvor den banebrydende opfindelse lyspæren kom til sin ret.

Et afsnit af Greenfield Village er dedikeret til Ford selv. Her er hans barndomshjem og flere fortællinger om hans bilproduktion, blandt et sted, hvor man kan komme ud at køre i en af de mangler Ford T’er som sammen med hestevogne, lokomotivet og en gammel omnibus er med til at transportere folk rundt.

DSC_0349

Med familien på tur

DSC_0356

Fungerende transportmidler er populære og i Greenfield Village kan man købe et turbånd, så man frit kan prøve stedets forskellige køretøjer.

 For alle aldre

Transportmidlerne er sammen med gårdenes dyr sikre hit for de yngste. Det er også andre elementer målrettet børnene, f.eks. en fungerende karrusel fra 1913 og en mere moderne legeplads, der har fortællinger om industri og biler, så dem der ville lege videre i det spor kan gøre det.

DSC_0359

Legepladsen i Greenfield Village

DSC_0362

Også ved 1913 karusselen var der veloplagt servicemindet personale, som kort fortalt om genstanden og hjalp børnene på plads.

De skuespil jeg så var ikke målrettet børn, men det var utvivlsom en 10 min. forestillingen med Laura Ingels fra Det lille hus på prærien, dukketeaterforestillingerne og de historiske lege, der også var elementer i dagsprogrammet.

Take it forward

Fords tanke om at man kan lære af begivenheder og store mænd m/k’s handlinger gennemsyrer stedet og på den måde er det logisk, at hele museumskomplekset helt kort hedder hans navn The Henry Ford. Samtidigt er det misvisende, da et ikke er et museum om Ford eller Ford-koncernens historie – det er hele USA’s museum om ideer og nye tanker. Det er vigtige historie og det burde også fremgå af museets navn, mere end i museets tagline “Take it forward”, der nu er velvalgt, da det understøtter museets oprigtige ønske om, at fortælle om ideer og foretagsomhed som man kan blive inspireret af.

DSC_0256

Et bud på en fremtid der aldrig kom, er museets kuriøse genstand Dymaxion House, et fremtidshus i aluminium og plastik fra 1930’erne. Der blev lavet et par prototyper, men det kom ikke i produktion.

Udover museumsdelene er det også muligt på stedet at se film i en iMax biograf og at komme på fabriksrundvisninger. Begge dele er lavet for at gøre besøget til en heldagsoplevelse. Dem jeg var med kunne nu fint bruge hele dagen uden de tilbud, og vi forlod glade museet med en god indføring i nogle af de tanker, ideer og kampe, der havde formet det land, som vi nu skulle bruge de næste uger i.

DSC_0264

Blandt museets highlight var en samling af præsidentbiler, bl.a. den Lincoln som J.F. Kennedy blev skudt i.

IMG_6497

Fra bussen Rosa Park blev siddende i – et sted på museet, hvor mange gæster gennem fotos valgte selv at skrive sig ind i historien.

Link: http://www.thehenryford.org/

7 kommentarer

Filed under Kulturhistorie, Udstilling

7 responses to “The Henry Ford – take it forward. Amerikanske open air museer 1

 1. marie louise nosch

  Spændende, Martin! Jeg synes jeg kender de unge damer på billederne!

  • Martin Brandt Djupdræt

   Ja, der er nogle faste modeller jeg bruger og som også du vil kunne møde i de kommende indlæg om amerikanske museer 🙂

 2. Pingback: Conner Prairie, Acres & Acres of Interactive Awesomeness. Amerikanske open air museer 2 | Martins Museumsblog

 3. Pingback: Colonial Williamsburg, the Revolutionary City. Amerikanske open air museer 3 | Martins Museumsblog

 4. Pingback: Frontier Culture Museum. Amerikanske open air museer 4 | Martins Museumsblog

 5. Pingback: Old Sturbridge Village. Amerikanske open air museer 5 | Martins Museumsblog

 6. Pingback: Plimoth Plantation. Amerikanske open air museer 6 | Martins Museumsblog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s