Tysk iscenesættelse og interaktion 1 Europäisches Hansemuseum i Lübeck


To nyanlagte tyske museer er Europäisches Hansemuseum i Lübeck og Deutsches Fussballmuseum i Dortmund og begge museer var fortjent nomineret til årets European Museum of the Year Award som blev uddelt i forrige uge. I årets første måneder var jeg forbi Lübeck og Dortmund og blev begejstret for den måde begge museer seriøst har arbejdet med stemninger, iscenesættelse og aktivering af deres gæster.

IMG_5296 (2)

Noget af det første man møder i udstillingerne er en kogge med varer på vej til Novgorod.

Hansamuseet ligger i et nybygget hus ud til floden, der omkranser den ældste del af Lübeck. Før udstillingerne kan besøges er der mulighed for at aktivere sin billet ved at vælge, hvilke sprog man vil læse teksterne på skærmene på og vælge om der er en særlig by eller emne man vil høre mere om på turen gennem museet.

IMG_5278 (2) IMG_5280 (2)
IMG_5281 (2)

Den første del af besøget fortæller om den lokation museet ligger på. Fra museumsbutikken går man en etage med til fritlagte arkæologiske udgravninger. Ved standere kan man med sin billet aktivere, at der med lys bliver skrevet, hvad de forskellige udgravninger er. Selv om dette afsnit ikke direkte handler om Hansaforbundet er det en god indledning. Lübecks ælde og historie understreges, og den store historie om Hansaforbundet bliver på den måde knyttet til det sted vi er ved lige nu og her.

IMG_5285 (2)

600 års historie i iscenesatte rum

Derefter begynder historien om Hansaforbundet. Museet fortæller historien kronologisk i en række iscenesatte rum. Det første rum er om Hansaforbundets dannelse i 1100-tallet og det sidste sat i 1700-tallet, hvor det sidste kontor lukker. I mellem disse rum er der mere genstandsfremvisende Kabinetter.

IMG_5370

De genstandsorienterede kabinetterne har hver deres tema. Her fra museets Kabinett om magt.

De iscenesættende rum fungere godt stemningsmæssigt og er imponerende varierede i deres udtryk og formidlingsformer. Det er ikke kun 1:1 iscenesættelse af situationer og rum, de kunne også tage udgangspunkt i en fremstilling af stedet, som f.eks. afsnittet om London omkring 1500, der er bygget op om et kort over byen med fokus på de steder, hvor Hansaerne handlere og holdt til i byen.

IMG_5375

Scenografi i rummet om spredningen af pesten i Europa i 1350.

IMG_5384

En stort Londonkort anno 1500 med modeller og genstande, der kunne aktiveres til at blive vist i kortet.

Nogle af rummene appellerer til, at gæsterne selv kan agere og lege med. Et af disse er rummet om et marked i Brügge i 1361, hvor der er opbygget imponerende rekonstruktioner af markedsboder. Der er en blandt andet en klædebod, et krydderimarked, en sølvhandler og vi var der ikke i mange sekunder før den yngste i familien fik startet en købmandsbutik-leg.

IMG_5355

Aktivitet er i det hele taget noget museet har lagt op til. Det er primært baseret på den billet man har fået og som aktivere de mange skærme, der er placeret i de kronologiske fremskridende historiefortællende rum. Det aktiverer gæsterne var min observation, men det er ofte en meget individuel aktivitet, som desværre derfor ikke dyrker den sociale fælles oplevelse som museer har en god mulighed for at være.

IMG_5302

Ved flere lydinstallationer blev der benyttet hovedtelefoner, som gav en god lyd, men som heller ikke gjorde oplevelsen til en social oplevelse.

Der er undtagelser. For eksempel ved en fotoboks i afsnittet om Brügge, hvor der er muligt at få taget et billede sammen i dragter og så også få billet knyttet til sin billet så man efter end museumsbesøg kan købe billeder i museumsbutikken, på samme måde som man i forlystelsesparker kan få billeder af sig selv hjem skrigende i en rutsjebane. Fint element.

IMG_5348 (2)

Fotografiet der blev taget i en slags fotoboks kunne bagefter ses på en skærm og købes ved udgangen.

Borgkloster og metafortællinger

Udstillingen slutter i en anden bygning, et oprindelige Borgkloster, hvor nogle af dette kompleks’ originale rum også er en del af museumsoplevelsen.

IMG_5489

Ud over disse originale rum er der også et afsnit om Hansaforbundet sidste tid og nogle mere receptionsorienterede afsnit. Der er rum om hvilke udsagn forskellige videnskaber kan udlede af genstande og billeder, og et afsnit om brugen og tolkningen af Hansaforbundet i de sidste 300 år. Historiebrug er et emne jeg personligt synes godt om, når der er med i fremstillinger af perioder. Den måde det var præsenteret på var nu nok mest til de særligt interesserede, men i det afsnit kunne man blive klogere på at både borgerlige nationalt frihedsdyrkende kredse i 1800-tallet og nazisterne brugte historien om Hansaerne i deres argumenter og at Hansa kan indgå i identitet og markedsføring af f.eks. øl og fodboldklubber.

IMG_5437

Også ved European Museum of the Year uddelingen i forrige uge blev nutidige politik koblet til emnet. I det interview, der var på konferencen med museets direktør Felicia Sternfeld, blev der diskuteret Hansaerne og samtidsrelevans, og draget paralleller mellem de politiske og handelsorienterede udfordringer Europa har i dag og det frihandelsforbund disse nordeuropæiske byer prøvede at lave for mere end 800 år siden.

IMG_5441

Hansaerne brugt i nazisternes tjeneste. I bogen Die Deutsche Hanse fandt Ernst Hering historisk opbakning til at nazister kunne se deres lebensraum mod øst.

Det allersidste rum er installationen Changes. I rummet var der forstørrede modeller af nogle af Hansaforbundets vigtigste personer og på væggen blev der vist billeder fra alle museets perioder imens, at David Bowies Changes blev spillet for fuld drøm – måske lidt tænkt, men høj Bowie musik er bare ok, og gjorde, at jeg forlod museet opløftet. Jeg ved ikke om skaberne af museet havde den engelske museumsmand Kenneth Hudson i tankerne og hans synspunkt om, at ”a good museum is one from which you go out feeling better then when you arrived.” Hvis der skal rockmusik til det – ja, så er det ok med mig.

IMG_5470

Europäisches Hansemuseum i Lübeck er et museum med mange historier og mange virkemidler. I modsætning til andre museer, der prøver at gabe over flere århundredes historier fra flere forskellige steder, f.eks. flere nationale museet, har museet i Lübeck haft en mulighed for at lave et samlet greb og fra starten dosserede de forskellige virkemidler som iscenesættelse, genstandsfokus, interaktion og kunstneriske fortolkning. Overordnet er det en opgave, de er lykkedes godt med.

IMG_5292

Der er et museum med rigtigt rigtigt meget tekst og enorm mange oplysninger, for meget kunne man synes hvis målet er at få læst det hele, eller bare overskue det, men Hansamuseet er også et visuelt appellerende museum, som er nemt tilgængeligt og en oplevelse af gå igennem. I den flok som jeg var afsted med, var det både hende på 3, 11 og 15, samt de to historikere i 40’erne, der var underholdt.

IMG_5333

Et andet nyt tysk museum der har villet noget med stemning og interaktion er fodboldmuseet i Dortmund, og dem af jer, som er nået hertil i teksten vil kunne glæde jer over, at et kommende indlæg her på bloggen vil fortælle om det museum.

Link

Europäisches Hansemuseum: http://www.hansemuseum.eu/

Indlæg om European Museum of the Year 2017: https://martinsmuseumsblog.wordpress.com/2017/05/10/european-museum-of-the-year-2017/

 

4 kommentarer

Filed under Digitale medier, In situ, Interaktivitet og brugerinddragelse, Kulturhistorie, Udstilling

4 responses to “Tysk iscenesættelse og interaktion 1 Europäisches Hansemuseum i Lübeck

 1. Henrik Schilling

  Tak for dine fine anmeldelser af museer og udstillinger. De er altid læseværdige. Jeg har besøgt Hansemuseet og bedømmer det noget anderledes. Den konstante vekslen mellem tableauer og montrer er meget anstrengende; fra total iscenesættelse i et rum til komplet stilstand i form af montrer og lange tekster i det næste rum, for så igen at møde iscesættelse i et nyt rum, inden montrerne, som indeholdt en del kopier, tager over igen i det næste rum. Det ødelægger rytmen og minder meget om stop and go kørsel i en motorvejskø. Det kan også undre, at et så nyt museum benytter dioramaer. Jeg fristes til at sige, at 1970’erne har ringet og vil have sit formidlingskoncept tilbage. Man kunne opnå en meget mere dynamisk visualisering med digitale virkemidler, som er lettere at forny. Også den individuelle formidling halter. Man kan vælge en by, og så følge den gennem udstillingen. Jeg valgte min favoritstad Lüneburg og fik en fin oplevelse, men flere af mine ledsagere valgte København, men det var meget lidt de fik at vide, fordi København spillede en meget lille rolle i hansaens historie; for det meste var beskeden, at der ikke var noget at fortælle. Dermed ikke sagt at min oplevelse var dårlig. Jeg vil rose deres hansedag, hvor man følger forskellige sager, og den prosession af munke, man løber ind i på er tidspunkt er uhyggeligt livagtig. Men generelt burde fokus strammes op og fortællingerne udvælges mere omhyggeligt ud fra princippet om, at less is more.

  • Martin Brandt Djupdræt

   Tak Henrik for at bruge tid på at kommentere indlægget og for dine betragtninger. Der er heldigvis forskellige holdninger til hvad vellykket formidling er. Min holdning er at afveksling er noget jeg synes der er alt alt for lidt af på museer, og derfor noget jeg var begejstret for at der var arbejdet med det i Lübeck. Hvis det skulle have været helt godt, havde det dog ikke været helt så forudsigeligt en konstant afveksling mellem iscenesættelse og mere kolde genstandsrum.
   Med 70’er-formidlingskoncept dioramaer – tænker du så på museets nærmest 1:1 iscenesatte rum? Så er det det nye sort  Vi er flere i Den Gamle By, der i nogle år har arbejdet med en større permanent udstilling, Aarhus Fortæller, om Aarhus’ bys historie. Den åbnede i påsken og der bruger vi helt bevidst analogt opbyggede iscenesatte rum flere steder i stedet for digitale visualiseringer – og der gjorde vi både af formidlingsmæssige og af driftsmæssige årsager. Aarhus Fortæller forsager ikke digital visualisering med knapt 100 digitalt baserede elementer, men vi valgte ikke-digitaliserede fysisk opbyggede miljøer flere af de centrale steder, fordi det kan noget særligt med at gribe folk, når det er godt lavet og rent driftsmæssige kan det være nemmere at vedligeholde godt. Vores bud er, at det langsommere vil virke forældet end mange digitale løsninger og det vil også kræve mindre i den daglige drift. Hvis du en dag kommer forbi Den Gamle By håber jeg du går forbi og ser løsningerne i Aarhus Fortæller, og du må naturligvis meget gerne fortælle mig hvad du synes om de greb vi har lavet der.
   Jeg er helt enig i at Hansadag rummet er meget vellykket og jeg lagde også mærke til at der var stor forskel på hvilke emner og byen man valgte. Mon ikke deres ide var at mange skulle kunne finde deres land/sted i formidlingen. Der havde det utvivlsom været bedre, hvis der kun var fokuseret på hvor der var de gode historie – less is more som skriver, det kunne (også her) havde givet en bedre oplevelse.

 2. Pingback: Deutsches Fussballmuseum i Dortmund – Tysk iscenesættelse og interaktion 2 | Martins Museumsblog

 3. Pingback: 2017 in review | Martins Museumsblog

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s