#museumselfie


Museer er ikke kun et sted man kommer for at se kunst, finde viden og blive underholdt, det kan også være et sted man tager hen, for at vise hvem man er, både i familien, blandt venner og til omverdenen. Et museumsbesøg er noget man kan fortælle om og vise frem. Det er ikke en ny brug af museet, men en brug der bestemt også finder sted på de sociale medier. Museumsbesøg bliver nu også nævnt på digitale medier som facebook og twitter, på samme måde som det er et emne ved mere analoge sammenkomster med venner, kollegaer og familie.

Museumsefie_mulan288

Mona Lisa på Louvre er et yndet se-jeg-var-her motiv, også på det sociale billedmedie instagram. Foto: @mulan288

På de sociale medier er der kommet betegnelsen museumselfie for det at tage et billede af sig selv på et museum. Det er blevet et begreb, der optræder på mere og mere på twitter og instagram, og der er også en term museerne selv tager til sig.

Mange museer har gratis WiFi og reklamere med museets twitter, facebook og instagram-profil så gæsterne kan besøge dem. Opfordringer til at tage billeder på museet og dele dem ses også, f.eks. i Nationalmuseets afdeling i Prinsens Palæ, hvor der i forhallen er et skilt, hvor museet skriver, at de er et selfie-friendly museum.

Museumsefie_MEdson

Nationalmuseets initiativ er der også lagt mærke til i digitale museumskredse, blandt andet her af Michael Edson, Smithsonian’s Director of Web and New Media Strategy. Foto: @nealstimler

Andre steder har en mere don’t tell but show it tilgang f.eks. engelske Derby Museum, der arrangere gode selfie-setup eller kunstmuseet ARoS’ nyåbnede Michael Kvium udstilling. Udstillingen viser Kviums mange Fools portrætter og som en relevant tilføjelse har museets formidlingsafdeling lavet en væg, hvor de besøgende efter at have set Kviums portrætter selv kan tage et Fools-portræt.

Fools_Lauge

En af ARoS gæsternes eget Fool-portræt. Foto: Mia Rydahl Due

Wigg-posering på Derby Museum. Foto: @ianridgway

Wigg-posering på Derby Museum. Foto: @ianridgway

Den Gamle By åbnede i sidste uge deres juleudstillinger og i Julehuset er der i år en julemands-skæmtekulisse, der har fået tilføjet en kamera-selfie-mulighed.

Jule-selfie1 DGB

Den Gamle Bys julemands-skæmtekulisse. Hul til ansigtet og til smartphone-kameraet

Den Gamle Bys julemands-skæmtekulisse. Ho ho ho

Den Gamle Bys julemands-skæmtekulisse. Ho ho ho

Alle DR’s Julekalendere er en anden af Den Gamle Bys juleudstillinger i år, og i dem er der også lavet et foto-spot, hvor man ved et risengrødbord kan blive foreviget sammen med kostumer af grødnissen Lunte m.fl.

Nissebande-hjørnet i Den Gamle By og DR’s udstilling Alle DR’s julekalendere

Nissebande-hjørnet i Den Gamle By og DR’s udstilling Alle DR’s julekalendere

#museumselfieday

De sociale medier har taget museumselfie-muligheden til sig og videreudviklet på genren. En museumselfie-dag fandt sted 22. januar 2014, og den nåede også bredt udenfor museumskredsene ved, at rapperen Jay Z deltog med et billede fra Andy Warhol museet i Pittsburgh.

Jay Z poserer som Warhol på Andy Warhol Museum. Foto: @kodaklens

Jay Z poserer som Warhol på Andy Warhol Museum. Foto: @kodaklens

Museumselfie fra Chicago Institute of Art lagt op på #museumselfieday. Foto: @memecry

Museumselfie fra Chicago Institute of Art lagt op på #museumselfieday. Foto: @memecry

Dudes, just put some art in your profile, ladies love art

For en måned siden lavede kunstnere Sally Glass en underholdende side på blogmediet tumbl af mænd med en funktionel tilgang til museumselfien. På sitet Tinder Guys Posing with Art er der samlet billeder fra datingsiden Tinder af ungersvende, der tilsyneladende tænker, at lidt kunst sikkert vil forbedre chancerne.

Matt’s, Andrew’s, Eric’s og Tiago’s billeder er alle taget fra Sally Glass’ blog Tinder Guys Posing with Art

Matt’s, Andrew’s, Eric’s og Tiago’s billeder er alle taget fra Sally Glass’ blog Tinder Guys Posing with Art

Tja, godt forsøgt … Se andre bud på Sally Glass’ blog http://tinderguysposingwithart.tumblr.com/

Museum of selfies

Et nyt twist på museumselfie-genren kommer fra den danske designer Olivia Muus, der på også på tumblr har oprettet siden Museum of Selfies.

Her er der lagt billeder op, der imitere at det er de portrætterede på museerne, som selv tager selfier. Den første selfie af den type blev lagt op på instagram i midten af oktober og ideen er nu spredt til museumsgæster over hele verden. Initiativet har også fået en del omtale både på sociale medier som twitter og reddit, men også i artikler i The Independents i100 og The Huffington Post.

Ideen til Museum of Selfie grebet fik Olivia Muus på et besøg på Statens Museum for Kunst foran et maleri af Peder Als. En venindes hånd med smart phone foran motivet ændrede maleriets stemning. Foto: Olivia Muus

Ideen til Museum of Selfie grebet fik Olivia Muus på et besøg på Statens Museum for Kunst foran et maleri af Peder Als. En venindes hånd med smart phone foran motivet ændrede maleriets stemning. Foto: Olivia Muus

Neptun-selfie på Los Angeles Country Museum of Art. Foto: @freedomfart

Neptun-selfie på Los Angeles Country Museum of Art. Foto: @freedomfart

Se flere billeder på bloggen Museum of Selfies: http://museumofselfies.tumblr.com/ og find flere af den type selfies på instagram: http://iconosquare.com/viewer.php#/tag/museumofselfies/grid

Olivia Muus’ greb med museumselfien viser, at de sociale medier ikke kun handler om at vise hvem man selv er. I hendes Museums of Selfie er det ikke fotografen, der er fokus på, men den historie eller skæve vinkel som alle kan lave på et museum med en genstand, en hjælper med en smartphone og lidt fantasi.

Museumsbesøget er ikke kun at se på genstande eller at vise, at man selv er der – det kan også være selv at lave fortællinger.

Foto: @millesgarden

Foto: @millesgarden

Link:

#Museumselfieday

Initiativtagerens Mar Dixons blog om eventen: http://www.mardixon.com/wordpress/2014/01/what-is-museumselfie-day/

Omtale af Jay Z’s billede på modesitet complex.com: http://www.complex.com/style/2014/01/jay-z-warhol-museum

Omtale i New York Magazine: http://nymag.com/thecut/2014/01/19-types-of-selfies-at-museum-selfie-day.html

Tinder Guys Posing with Art

Sally Glass’ blog Tinder Guys Posing with Art: http://tinderguysposingwithart.tumblr.com/

Omtale af projektet på Buzzfeed: http://www.buzzfeed.com/ryanhatesthis/tinder-guys-posing-with-art-is-the-classiest-thing-thats-eve#43rrl8f

 Museum of selfies

Museum of selfies: http://museumofselfies.tumblr.com/

Artikler i The Independents i100: http://i100.independent.co.uk/article/presenting-your-latest-favourite-new-tumblrthe-museum-of-selfies–lkmLwhFmDx

Artikler i The Huffington Post: http://www.huffingtonpost.com/2014/11/05/museum-selfies-tumblr_n_6101468.html?ir=Canada&utm_hp_ref=canada

Foto: @katekat1138

Foto: @katekat1138

4 kommentarer

Filed under Digitale medier, Interaktivitet og brugerinddragelse

4 responses to “#museumselfie

  1. Like!!! Fed post og gode eksempler 🙂
    Jeg har luret lidt på, om de kulturhistoriske museer har en udfordring, fordi gæster måske har lidt sværere ved at være kreative med genstande end med fx portrætter og skulpturer? Du har også mange eksempler fra kunstmuseer?
    Jeg kan også fortælle, at Nationalmuseet også har “show it” i form af forskellige “fotostationer”, og at de bliver meget flittigt brugt (bl.a. til 1864-udstilling og i den aktuelle særudstilling).
    “Selfieskiltet” har sin egen historie – nemlig, at der er en del turister, som ikke tror, at det er “lovligt” at tage fotos på museet, fordi det meget ofte er forbudt på udenlandske museer. Måske falder det lettere at tage fotos på frilandsmuseer end på “montremuseer”? Jeg tror ikke (men véd det ikke sikkert) at man fx på Frilandsmuseet har oplevet samme usikkerhed som i Prinsens Palæ.

    • Martin Brandt Djupdræt

      Tak. Jeg tror også der er en forskel mellem kunst- og kulturhistoriske museer, jeg har i hvert fald ikke kunnet finde så mange eksempler fra de kulturhistoriske. Det kan også være at gæsterne mere tænker i billeder på museer der er “billede-museer”.
      Jeg tænkte nok I havde et fotospot et sted og fint at høre historien bag selfie-skiltet.

      • Nej, jeg tror at vi her er på sporet af én af forskellene mellem kunst- og kulturinteresserede. Måske tænker gæster på historiske museer mere i funktion end i æstetik. Det er i hvertfald en idé, som jeg har tumlet med et stykke tid, bl.a. ud fra de spørgsmål gæster stiller.

  2. Pingback: 2014 in review | Martins Museumsblog

Skriv en kommentar